KLOAKINFO HF CHARLOTTEHØJ Marts 2020
KLOAKERINGEN AF 3.ETAPE-KOLONIHAVERNE
Byrådet har besluttet at alle kolonihaver i Aarhus Kommune skal kloakeres. I løbet af de første 5 år har vi gennemført de første to etaper – og det er gået godt. Vi har haft 3. etape i udbud som blev vundet af Brdr. Møller A/S. I løbet af 3. etape skal følgen- de kolonihaveforeninger kloakeres:
HF Solvangen
HF Frydenlund
HF Oldjorden
HF Oldhøjen
HF Charlottehøj
HF Trillegården
HF Skovlunden
REFERAT AF INFORMATIONSMØDE OM KLOAKERING AF HF CHARLOTTEHØJ. – 4. MARTS 2020
Henning Skaarup fra Aarhus Kommune præsenterede de forskellige parter, der er involveret i projektet. (Se ovenfor)
Præsentation af projektet v/Jimmy Rahbek.
Brdr. Møller A/S har gennemgået hver enkelt have og har lavet en detailteg-
ning for stikledning ind til hvert enkelt havelod. I den løsning er der taget hensyn til træer, placering af toilet/bad. Betyder det så at du ikke har mulig- hed for at få stikledningen ind et andet sted?
Nej. Er du utilfreds med placeringen eller har nogle forhold, som Brdr. Møl- ler A/S ikke kender til, kan du hente en træpæl ved parkeringsarealet. Den
skal du placere på din grund hvor du ønsker brønden placeret. Du skal være opmærksom på, at du kun kan få den en meter fra første facade.
Vælger du at placere en pæl med ny placering, så skal dette gøres inden d. 23. marts 2020 – og skriv en mail til Jimmy med teksten ”Jeg har ændret brønd placering, hus nr.... kontakt mig på tlf....” hvorefter Brdr. Møller A/S kontakter dig for at starte en dialog om hvorvidt placeringen er mulig eller ej. Mail sendes til Jimmy. (mailadresser ses ovenfor)
Hvis vi intet hører inden d. 23. marts 2020, forudsætter vi at du accepterer den placering, vi har angivet til brønden.
I henhold til aftalen om kloakeringen afslutter vi med at placere en brønd ved facade, der vender ud mod hovedledning. Ønsker du et tilbud på tilslut- ning af jeres kloak anlæg, så kontakt Jimmy på mail. Noter, at du ønsker et tilbud vedr. kloakering. Skriv Navn – tlf. – hus nr. – e-mail og i vil derefter blive kontaktet. Jo hurtigere i beslutter jer for at indhente et tilbud, jo bedre. Du har også mulighed for at indhente tilbud fra anden kloakmester, som altså skal dække fra brønd ved facade til husets installationer.
Der skal graves inde på hver enkelt grund og jorden fylder. Hvis du har sarte eller bevaringsværdige planter eller andet, så skal det fjernes i et 2 meter bredt bælte, i det tracé som vi har angivet på tegningen.
Der er opstillet skurvogn på P-plads. Her kan du henvende dig, se tegninger og hente træpæle.
Pælene er tilgængelige nu.
■ Henning Skaarup redegjorde for økonomien i projektet. Kloakeringen betales af et
lån hos Aarhus Kommune, hvorefter lejerne betaler det tilbage over 30 år. Da pro- jektet startede i 2014, blev der meldt en pris ud på kr. 4.200 pr. år. Sådan som det ser ud på nuværende tidspunkt vil I komme til at betale ca. kr. 3.150 begyndende i år 2021. Opkrævningen vil ske sammen med normal leje. For hovedledningen er der fra Kolonihaveforbundets side valgt en solidarisk enhedspris for hovedledning og tilslutningsafgift for alle kolonihavelejere der skal kloakeres. Stikledningen op til sokkel/facade betales solidarisk indenfor den enkelte haveforening. Det betyder at der hvert år beregnes en ny pris indtil projektet er endeligt færdiggjort i 2024. Altså har anlægsudgifter, tilslutningsafgift, rente m.v. en stor indflydelse på prisen, og den kender vi ikke for etape 4. Fra 2025 er projektet færdiggjort og herfra vil prisen ligge fast resten af afviklingsperioden.
SPØRGSMÅL, TIPS OG TRICKS TIL KLOAKERINGEN:
Hvornår kan jeg tilslutte til kloakken?
Brdr. Møller etablerer først hovedlednin- ger, som går på tværs af haveforeningen. Når de har stukket et rør ind til den enkel- te have, kan der umiddelbart herefter laves stikledning og ske endelig tilslutning. Få evt. et tilbud fra Jimmy, Brdr. Møller A/S.
Hvad gør jeg, hvis jeg er uenig i Brdr. Møl- lers placering af stikledning/ afslutning ved sokkel/facade? Du henter en markeringspæl som er pla- ceret oppe ved den store parkeringsplads, og sætter den i jorden, hvor du mener den skal være i forhold til sokkel/facade. Samtidig skriver du en mail eller kontakter Jimmy. Han vender så tilbage og aftaler et møde hos dig, så I kan få fastlagt placerin- gen.
Hvad gør jeg ved min gamle sivebrønd/ septiktank? Den skal fjernes eller fyldes med grus. Måske kan du fylde lidt sten i og anvende den som faskine. Spørg Jimmy eller Bjarne for en god løsning.
Må jeg koble regnvand/tagvand til mit spildevand? Nej, regnvand skal afledes lokalt på eget lod. Kloakmesteren skal også bekræfte, at der ikke afledes tagvand/overfladevand til spildevand. Aarhus Vand A/S har punkt- målinger til at afsløre sådanne ”fejlkoblin- ger”.
Hvornår skal vi starte med at betale?
I 2021 sammen med den almindelige jord- leje til kredsen.
Skal jeg have kloakeret, hvis jeg kun har en vandpost i haven? Hvis der ikke er vand inde i huset, vil vi ikke kræve en tilslutning. Der skal dog søges dispensation herfor (se overfor). Samtidig skal du, ligesom alle andre, beta- le de årlige afdrag på det 30-årige lån.
Er der opsat rottespærre?
Ja, der er opsat rottespærre i hovedled- ning. Det kræver et årligt autoriseret tilsyn, som haveforeningen skal betale.
Hvad hvis stikledningen passerer mit staudebed? Du har ansvaret for at fjerne dine stauder. Det er også vigtigt, at der er ryddet i et 2 meter bælte, hvor der skal graves.
Kan jeg få dispensation for kloakeringen?
I tilfælde af at du skal i gang med at bygge nyt hus kan der f.eks. søges dispensation. Dispensationen søges hos Myndighed for- Spildevand, vandognatur@mtm.aarhus. dk. Husk at oplyse haveforening, have- nummer, en god forklaring for hvorfor du først kan tilslutte senere, og oplys hvornår du kan have tilsluttet.
Hvad sker der når lånet er betalt efter 30 år? Så reduceres din årlige leje med det beløb, som du tidligere har betalt for kloakerin- gen.
Hvornår er sidste frist for tilslutning?
31.12.2021
Fejl og mangler efter arbejdet er udført.
Når arbejdet i haveforeningen er færdigt, bliver der sendt information ud til alle havelejere om tilbagemelding af fejl og mangler.
Listen bliver gennemgået i et tilsyn sam- men med bestyrelsen, således alle fejl og mangler kan blive udbedret.